יהודה סומר-כהן
דיוק אלינגטון – מוזיקאי בשליחות בנו עמו
דיוק אלינגטון היה בין ענקי יוצרי הג'אז בארה"ב. ספר זה, העוסק בהשפעת המוזיקה של דיוק אלינגטון על מעמדו החברתי והתרבותי של הציבור האפרו-אמריקאי בארצות הברית, מבוסס על עבודת הדוקטורט של המחבר. הוא משקף את היכרותו רבת השנים עם יצירתו של המוזיקאי הפורה, שהוא מגדולי הג'אז בכל הזמנים.
פרופ' יהודה סומר כהן, יליד ישראל 1954, הוא מנצח, מעבד ואיש חינוך, מייסד ומוביל תזמורת "הד ביג-בנד" מזה שלושים שנה. כיום הוא הדיקן והמנהל של הפקולטה למוזיקה בקריה האקדמית אונו – לשעבר הד-המכללה למוזיקה – בית ספר שאותו יזם והקים. הוא בעל מגוון תארים בתחומי הניצוח, מאוניברסיטאות בתל אביב ובבוסטון, בעל תואר שני במנהל עסקים ובמשפטים, ותואר שלישי במוזיקולוגיה מאוניברסיטת בר-אילן.
במשך שנים רבות טיפח פרופ' סומר-כהן דורות של מוזיקאים בתחומי המוזיקה הקלה והג'אז, תוך פיתוח קונספציה ייחודית המפתחת את יצירתם של הסטודנטים לכדי מקצוע של ממש. בנוסף למכללה ולתזמורת הוקמו במוסד חטיבות סאונד, מוזיקה יהודית ומוזיקה ערבית.
תגובות קוראים:
הספר כתוב בשפה ברורה, עניינית ונגישה לכל סוגי הקוראים, החל בחובבי תרבות ועד למוסיקאים, יוצרים מקצועיים. כאיש חינוך בעל היקף עשייה ויצירה, השכלת לחשוף מסרים חברתיים רבי-משמעות, העולים מחייו ומפעילויותיו של דיוק אלינגטון, בניחוח מעניין ומרתק, המושך להמשיך לקרוא ולהתעשר מן הכתוב.
עופר טוריאל – מפקח ארצי על המוסיקה לשעבר, משרד החינוך
הספר חשוב ומהנה מאד המספר את סיפורו של גאון הג'ז דיוק אלינגטון, המהפכן האצילי ששאף (והצליח) להכניס את הג'ז לאולמות הקונצרטים, ובמקביל לשמר את המהות האפריקנית של הג'ז ולהכניס דרכו לתרבות האמריקאית את הנרטיב האפרו-אמריקני של אלה שחזר וכינה "בני עמי, בני גזעי".
הספר נפתח בסוגיה החשובה של כוחה של המוזיקה בהבניית זהות תרבותית, ובקשר שבין מוזיקה לחברה, ובהמשך אכן מפתח ומנתח בבהירות ובאופן מרתק הן את הפן המוזיקלי והן את הפן החברתי/החוץ-מוזיקלי ביצירתו של אלינגטון, והקשר הבלתי נפרד ביניהם. הוא סוקר בעניין רב את חייו, יצירתו ופעילותו של "הדוכס" למען שוויון הזכויות לשחורים בארה"ב וחלקו ברנסאנס של הארלם ובתרבות האמריקנית בכלל, תוך הבאת הקולות האוהדים לצד הקולות המבקרים, ולבסוף את עמדת המחבר כמוזיקאי, חוקר ואיש ג'ז על דמותו ויצירתו של אלינגטון.
ממליץ לקרוא תוך כדי האזנה ל"סגנון הג'ונגל" הנפלא של אלינגטון, וליצירות המוזכרות ומנותחות בספר.
ד"ר משה מורד – עורך ומגיש בכאן תרבות וכאן 88, חוקר מוסיקה ומרצה
סספרו המעולה של ד"ר יהודה סומר כהן מציג באופן מרתק את דמותו של ענק הגא'ז דיוק אלינגטון. ספר זה הינו ספר חובה במדף הספרים של אנשי חינוך ותלמידיהם, הן מבחינת היבט הוראת המוסיקה והן מבחינת הוראת ההיבטים ההיסטוריים/ חברתיים של המאה העשרים.
ד"ר ארנון פלטי – מוסיקאי ג'אז, מעבד, מרצה בכיר וחוקר הרמוניה של הג'אז
192 עמודים, 8 עמ' תמונות
הוצאת בית הספר למוסיקה ע"ש ג'ונתן ווהל
הקריה האקדמית אונו